Televisie is dood. Lang leve televisie! Voor de beeldbuis wachten tot je favoriete programma begint, dat doen steeds minder mensen. Niet alleen streamingsdiensten, ook bekende sociale netwerken als YouTube, Facebook en Snapchat spelen daar op in. Zij beginnen hun eigen, online tv-zender.

Lineair tv kijken: zo noem je het als je stipt om zeven uur op de bank gaat zitten om naar het Journaal of Familie te kijken. Niet voor niets dat dit ook wel ‘ouderwets tv-kijken’ wordt genoemd. Want is het niet veel fijner om je favoriete programma te kijken wanneer het jou uitkomt?

Netflix

Dat is het zeker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we elk jaar meer tijd besteden aan online video-diensten,  online tv-kijken is de toekomst.

Miljoenen dollars

Dat weten bedrijven ook. Die willen daarom tegenwoordig veel liever op internet reclame maken. Precies de reden waarom social media, die toch al veel bezoekers hebben, ook tv gaan maken. En zo advertenties (en dus geld) binnenslepen. YouTube maakte onlangs bekend met originele series te komen. Een week erop volgde Facebook, die ook voor miljoenen dollars eigen programma’s gaat maken. Ondertussen is ook Snapchat druk bezig een eigen shows te produceren. De good old beeldbuis mag dan misschien steeds minder populair worden, tv-kijken is dat zeker niet!

YouTube

Sinds 2005 is YouTube dé videowebsite van de wereld. En dat dankzij miljarden filmpjes waar ze zelf niets voor hoeven doen. Drie jaar geleden begon de website met YouTube Red, een dienst waarbij je voor weinig geld toegang krijgt tot exclusieve én reclamevrije video’s, gemaakt door bekende vloggers. Echt een succes werd het niet. De komende maanden lanceert YouTube meer dan veertig nieuwe, zelfgemaakte shows. Gratis, maar mét reclame. Daarvoor hebben ze verrassend genoeg geen onlinehelden, maar ‘ouderwetse’ tv-sterren gestrikt. Zo maakt komiek Kevin Hart een komische fitnesshow, filmt popster Demi Lovato haar eigen leven, presenteert rapper Ludacris een talentenjacht en gaat Ellen DeGeneres backstagetours bij haar talkshow verzorgen.

Facebook

Met twee miljard gebruikers zou Facebook niets te klagen mogen hebben. Toch heeft baas Mark Zuckerberg zorgen: veel jongeren ruilen de dienst in voor Snapchat. Om die groep terug te winnen, begint Facebook volgende maand met het uitrollen van meerdere tv-programma’s. Grote langlopende shows, à la House of Cards, maar ook korte YouTube-achtige series en video’s moeten de dienst aantrekkelijker maken. Eén van de paradepaardjes wordt een datingshow waarbij de kandidaten elkaar via virtual reality leren kennen.

Snapchat

Al jaren werkt Snap, het bedrijf achter Snapchat, samen met grote mediabedrijven als ABC, Discovery en BBC. Zo maakten ze al backstagevideo’s voor The Voice en de in Amerika populaire datingshow The Bachelor. Achter de schermen wordt nu hard gewerkt aan SnapTV. Daarop moeten korte series, documentaires, animatiefilms en zelfs nieuwsprogramma’s te zien zijn, elk van ongeveer vijf minuten. Disney is één van de bedrijven die met Snap in zee is gegaan.

Apple

Of ze bij Apple alleen maar telefoons, laptops en tablets maken? Echt niet: het techbedrijf maakte vorig jaar al bekend ook eigen series te gaan maken. Het muziekprogramma Carpool Karaoke, gekopieerd uit de talkshow van James Corden (alleen dan wel zonder Corden zelf) en de realityshow Planet of the Apps staan op Apple’s to-do-lijst. Apple Music wil daarbij niet afhankelijk zijn van reclame-inkomsten: de programma’s kunnen straks alleen tegen betaling bekeken worden.

Amazon Prime Video

Jaarlijks verscheept Amazon miljoenen dvd’s. Maar ja: zijn die schijfjes niet wat ouderwets? De bezorgdienst begon daarom vorig jaar met haar videodienst Amazon Prime Video. Het heeft nog niet zo veel aanbod als haar tegenhanger Netflix, maar heeft wel één pareltje waar het erg trots op is: The Grand Tour, het autoprogramma met voormalig Top Gear-helden Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May.

Kijken jongeren geen tv meer?

Als je de media moet geloven, weten jongeren niet meer wat een televisie is. Stichting Kijkonderzoek in Nederland (daar onderzoekt men tenminste) rekende uit dat jongeren in Nederland vorig jaar gemiddeld 73 minuten tv per dag keken. Dat is inderdaad een stuk minder dan de anderhalf uur het jaar ervoor, en heel veel minder dan het Nederlandse gemiddelde van drie uur. De oude klassieke beeldbuis in de huiskamer, die is misschien wat minder populair. Maar tel je alle uren YouTube-video’s, online teruggekeken programma’s en streamingdiensten erbij op, dan kun je alleen maar concluderen: jongeren kijken meer tv dan ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>